Табха

Табха

Табха – місцевість на північному узбережжі Галилейського озера в Галилеї, північній частині Ізраїлю. Свою назву – «сім джерел» – вона отримала з огляду на певну географічну особливість: тут і справді є джерела, які впадають в озеро. Табха відома як місце, на якому Ісус Христос зробив чудесне помноження хлібів, і саме з огляду на цей факт вона стала місцем паломництва християн.

Впродовж перших чотирьох віків у Капернаумі проживали лише євреї-християни, котрі з покоління в покоління передавали розповіді про перебування Ісуса в Табсі, пов’язуючи їх із трьома скелями, котрі височіли неподалік. Одна із них, що розташована коло головної вулиці, нагадувала про перше чудо помноження хлібів, печера біля урвища розповідала про Нагірну проповідь, а скелястий уступ на березі самого озера – про появу Воскреслого перед Своїми учнями і апостолами.

Як розповідає Егерія, паломниця, що відвідувала святі місця Табхи у 383 році, камінь, на якому Господь розклав хліби і рибу, використовується як вівтар, довкола котрого пізніше було здвигнуто церкву. Останки цього первісного храму і досі можна побачити під вікном з правого боку від вівтаря у північній поперечній наві.

Одна з найпоширеніших із-понад більше двадцяти видів риб Генісарету – так звана «риба св. Петра» (насправді ж, звичайна тіляпія), що отримала cвою дзвінку назву від передання, згідно з яким саме її і ловив в озері первоверховний апостол, тоді ще простий рибалка. З її рота, на сповнення слів Христа, апостол витягнув дидрахму-статир, для сплати податку за Господа і за себе (Мт. 17, 24-27). Традиція вважати саме тіляпію «рибою св. Петра» з огляду на останній факт небезпідставна, адже тільки ця риба, єдина з усіх, які наповнюють Галилейське озеро, є живородною і має звичку, як турботлива мама, у випадку небезпеки давати прихисток своєму стурбованому загрозою для життя потомству у власному роті. За тим же переданням, дві темні плями за зябрами місцевої тіляпії (і це є дивовижною специфікою саме Галилейського озера, хоча ця риба водиться у багатьох водоймах світу) – це навіки відбиті сліди від двох пальців св. Апостола, якими він перехопив рибу. Залишається додати, що обід із «рибою св. Петра» є однією із найпопулярніших гастрономічних атракцій для численних паломників і туристів.

© Тереховський Роман. Паломництво до Святої Землі