Квіти святого Франциска – це паломництво з нагоди особливої події – 800 ліття Прощення в Ассізі. Свято прощення в Ассізі відбувається 1-2 серпня. Центром торжеств стає Порцюнкола. Запрошуємо приєднатись до паломницва до Італії, під час якого ми побачимо місця, пов’язані з життям та служінням Святого Франциска, центром якого стане участь в урочистостях “Прощення в Ассізі” 2 серпня 2016 року. Духівник групи – о. Патрик Оліх OFM.

800-річчя “Прощення Ассізі” у Рік Божого Милосердя

патрик оліх“Не знаю, наскільки наш Папа Римський Франциск, оголошуючи Надзвичайний Рік Милосердя, був свідомий того, що він збігається з річницею, круглою датою встановлення свята Прощення. Але це є Божим Провидінням, коли такі дати, такі події збіглися. Це свято нам ще раз пригадує про Боже Милосердя. Коли Папа Франциск оголошував Ювілейний Рік, то підкреслював, як сьогоднішньому світу, котрий загубився, в багатьох вимірах, де люди далеко могли відійти від Бога і Його Милосердя, треба говорити про Боже Милосердя. Щоб люди знову в нього занурилися. Щоб знову відкрити для себе Обличчя милосердного Бога. Цей поклик святого Франциска “Хочу всіх вас завести до Раю!”, яким він відкрив перший відпуст, є дуже прекрасним. І сьогодні треба повторювати, як святий Франциск сказав теж Папі Гонорію ІІІ, коли просив про цю індульгенцію: “Я не хочу нічого іншого, крім душ”, що в Рік Милосердя хочемо до Бога завести якнайбільшу кількість людей, щоб люди наново наблизились до Бога, зрозуміли Милосердя Бога і жили ним у своєму житті”, − о. Патрик Оліх OFM.

Програма паломництва:

1 день:

Виїзд зі Львова. Нічний переїзд до Італії, Градо.

2 день:

Приїзд до Градо.

Grado-record-di-bandiere-blu

Градо – мальовниче невелике місто між Венецією і Трієстом, у мальовничих лагунах гирла річки Ізонцо. Тут знаходиться базиліка св. Євфимії, монастир Санта-Марія-делле-Граціє і баптистерій – храми ще часів Аквілеї. Сьогодні Градо називають Островом Сонця – найчистіше повітря, настояне на морських солях і ароматі субтропічних квітів, цілющі термальні води і бруду, розкішні пляжі.

grado3

Літургія, екскурсія. Відпочинок на морі. Нічліг у готелі.

3 день:

Сніданок. Переїзд до Верони. Літургія, екскурсія.

verona-1

Верона — місто на північному сході Італії, розміщене біля підніжжя Альп, на обох берегах річки Адідже. Верона зберегла й поєднала мистецькі елементи різних історичних діб, що змінювали одна одну, а також яскраво передає концепцію фортифікованого європейського міста. Тут знаходиться відома Капелла Св. Франциска Ассизького. Також побачимо величний Катедральний собор, Базиліку Св. Анастасії та інші святині цього “романтичного міста” Європи, також відомого історією Ромео та Джульєтти.

В цей день ми також відвідаємо відомий Санктуарій Madonna del Frassino в Песк’єра-дель-Гарда, 11 травня 1510 в гілках ясена тут було об`явлення Богородиці.

santuario

Перед переїздом на ночівлю до готелю також зможемо побувати у невеличкому містечку Сірміоне в Ломбардії. Місто розташоване на південному березі озера Гарда, на півострові довжиною близько 4 кілометрів. Місто знамените своїми історичними пам’ятниками і лікувальними термальними водами.  На березі озера знаходиться замок Скалігерів (XIII століття). Тут також можна відвідати Церкву Сан-П’єтро-ін-Мавіно – побудовану лангобардами, та прикрашену фресками XII-XVI ст. та романською дзвіницею XI ст. Церкву Санта-Марія-Маджоре (бл. 1400 р.) з комплексом фресок XV ст.

sirmione

Garda-5

Переїзд на нічліг до готелю.

4 день:

Сніданок.Переїзд до Ла Верни.

 

Ла Верна – місце служіння Франциска, де він отримав стигмати. На початку серпня 1224 року Франциск із трьома братами відправився на гору Ла Верну, на сорокаденну підготовку до свята Архангела Михаїла, якого дуже шанував. Поринувши в молитву він просив: “Господи Ісусе, дві благодаті Твоїх пішли мені, молю, перш ніж я вмру: перша благодать – щоб при житті я випробував у душі моїй і плоті, наскільки це можливо, те страждання, яке Ти, солодкий Ісусе, прийняв у годину найгіркіших Твоїх Страстей. Друга ж благодать – щоб я, наскільки можливо це, відчув у моєму серці ту любов, що перевершує всяку міру, що Тебе, Син Божий, спонукала прийняти таку муку заради нас, грішних“. І з’явився йому шестикрилий блискучий Серафим і околишні жителі бачили, як уся гора зайнялась яскравим полум’ям. Візія продовжувалася довго, потім зникла. Святий відчув невимовний біль, пронизуючий все тіло. Після зникнення Серафима виявилося, що у Франциска з’явилися криваві рані на долонях, ступнях і в боці. Такі ж рани мав розп’ятий Христос. У такий спосіб Бог вислухав моління святого.

la verna

Переїзд до Кортони.

Кортона – чудове місто чарівного регіону Тоскана. У базиліці святого Франциска, на головному вівтарі знаходиться святиня, ряса святого, яка була подарована братом Ілією своєму рідному місту. В передмісті Кортони знаходиться монастир Ле-Челле, де закінчилося земне життя святого Франциска.

5041269092_b799f0c135_bcortona3

Переїзд на вечерю та нічліг до готелю в Перуджу.

5 день:

Сніданок. Переїзд до Ассізі. Участь в урочистостях з нагоди свята Прощення в Ассізі.

Порцюнкула

PERDONODASSISI065

Порцюнкола – це стродавня бенедиктинська церква, повна назва якої – Св. Марії та Ангелів. Порцюнкола знаходилась серед лісу на околицях Ассізі, довгий час ця церква була покинута. Монахи бенедиктинці дозволили Франциску і його послідовникам молитись у Порцюнколі. Після церкви Св. Дям’яна це була друга церква, відбудована Св. Франциском. Згідно традиції, одного разу вночі, в 1216 році, Св. Франциск бачив об’явлення Ісуса, Марії та ангелів, під час якого він попросив Бога дарувати прощення гріхів всім прочанам, які відвідають цю церкву з щирим розкаянням за гріхи. Наступного дня папа Гонорій ІІІ, який тільки починав свій понтифікат, підтвердив це об’явлення та прощення гріхів. З того часу ця індульгенція отримала назву “Прощення Ассізі”.

Щороку 1 і 2  серпня сюди прибувають тисячі паломників, щоби взяти участь в урочистостях з нагоди Прощення в Ассізі. 2 серпня також відзначається день Порціунколи і тут відбувається зустріч  францисканської молоді.
 Саме в цей день ми прибудемо до Ассізі, щоби долучитися до цих святкувань.

basilica-of-saint-francis-of-assisi

Ассізі – це місто, краса і спокій якого торкаються глибини душі кожного паломника. Ми ознайомимось з життям двох його найвідоміших дітей св. Франциска та св. Клари. Взнаємо про річницю Асизького прощення. В цей день ми відвідаємо чотири церкви Ассізі: Базиліку Св. Марії та Ангелів, з якою пов’язане одне з найбільших чуд в житті св. Франциска, церкву Св. Дам’яна, яку Франциск відбудував своїми руками, Базиліку Св. Франциска, де спочивають мощі святого, та Базиліку Св. Клари.

Вечеря та нічліг у готелі.

6 день:

Сніданок. Реаттинська долина.

santuario-francescano

Реаттинська долина –  долина в центральній Італії, яка тягнеться з північного заходу на південний схід паралельно гір Абруццо. Протягом декількох років в цих місцях жив святий Франциск і заснував францисканські святилища (La Foresta, Поджіо Bustone, Фонте Коломбо і Greccio), які розташовані на чотирьох кінцях рівнини і досі приваблюють туристів і вірних.

poggio-bustone-st-francis-way

Літургія. Вечеря та нічліг у готелі.

7 день:

Сніданок. Рим. Ватикан.

rome

DSC4289
Літургія, екскурсія. Будучи у Римі, ми пройдемо паломницьким шляхом через Святі Двері Базиліки св.Петра, після чого помолимося біля мощей Апостола Петра. Докладніше про Святий Рік Милосердя та традицію відчиняти Святі Двері читайте в статті на нашому сайті.

Татож ми відвідаємо Фортецю Св. Ангела ззовні, одну з найгарніших площ Рима, Площу Навона, античний храм всіх богів Пантеон, найвеличніший фонтан Рима, Фонтан ді Треві, Іспанські сходи.

В другій половині дня – факультативна можливість відпочинку на морі.

Вечеря та нічліг у готелі.

8 день:  

Сніданок. Рим. Літургія, екскурсія.

Rom, Sankt Paul vor den Mauern (San Paolo fuori le Mura)

Під час екскурсії ми також побуваємо в Базиліці св.Павла, Колізеї, Базиліці св. Івана на Лятерані та на Святих Сходах, по яких Ісус підіймався на суд до Пилата. Також прогуляємось біля Римських форумів до Капітолію та площі Венеції.

rome fontan di trevi

Нічліг у готелі.

9 день:

Сніданок. Переїзд до Падуї.

12325-WG-Po-Padua-Basilika-Justina-008

 

Падуя – одне з найстаріших міст північної Італії неподалік Венеції. За легендою Падуя була заснована у 12 ст. до н. е. Протягом історії вона була важливим культурним центром Італії, тут знаходиться один із найстаріших італійських університетів. Покровителем Падуї є св. Антоній, помолитись його мощам приїжджають паломники зі всього світу.

Літургія, екскурсія. Нічний переїзд до Львова.

10 день:

Приїзд до Львова.

 

Вартість поїздки: 425€+100 грн. (можлива оплата в гривні по курсу)

* вартість змінна у відповідності курсу валюти на день оплати.

Додаткова інформація:

У вартість входить: 7 нічлігів у готелях; 7 сніданків та 4 вечері; переїзд автобусом єврокласу; супровід духівника-керівника групи; медичне страхування.

У вартість не входить: відкриття шенгенської візи – консульський збір 35 євро (пенсіонери, учні та студенти до 21 року життя звільнені від консульського збору); послуги візового центру 20 євро; в разі відкриття біометричної візи ОБОВ’ЯЗКОВА ОСОБИСТА ПРИСУТНІСТЬ ОСОБИ В КОНСУЛЯТІ; витрати на екскурсії.

Шановні паломники! Згідно з новими правилами відкриття шенгенської візи, які діють з 23.06.2015 року, особиста присутність заявника у консульстві та збір біометричних даних (відбитків пальців) є обов’язковою умовою для відкриття шенгенської візи. Для цього паломництва відкривається шенгенська віза в Угорському консульстві у м. Ужгород або м. Берегово. Дату подачі документів буде повідомлено додатково.

Паломницький центр залишає право змінювати програму паломництва без втрати значимості об’єктів.