Одна із омріяних паломниками країн, де автентичне все: музика, культура, духовність, природа. І це все просто закохує, захоплює, манить… Здійсніть паломництво християнськими святинями Грузії й переконайтесь у цьому самі!

1 день: Виліт з Києва. Зустріч групи з місцевим гідом. Трансфер до гестхаусу в  центрі Тбілісі. Святкова вечеря. Нічліг.

tbilisi

2 день: Мцхета. Тбілісі.

Літургія. Сніданок.

Знайомство з найдавнішою столицею та релігійним центром Грузії – Мцхетою.

Монастир Самтавро – комплекс із Самтавро-Преображенської церкви та жіночого монастиря святої Ніни, розташований на злитті річок Мткварі (Кури) й Арагві (місто Мцхета, Грузія). Свята Ніна – рівноапостольна свята, просвітителька Грузії, яка і запровадила християнство у Грузії.

Монастир Джварі – один з найдавніших християнських храмів Грузії. Розташований за 20 км від Тбілісі над містечком Мцхета. За переказами тут у IV ст. свята Ніно з тодішнім царем Грузії встановили перший хрест. В 1994 році внесений до списку об’ктів Світова спадщина ЮНЕСКО. Із майданчика перед церквою відкривається прекрасний вид на монастир Самтавро та місце злиття двох річок.

Патріарший собор Свєтіцховелі — один із найпрославленіших і шанованих храмів Грузії. Походження назви «Свєті-Цховелі» — «Животворящий Стовп» пов’язане з переказом про прийняття Грузією християнства.

 

Тбілісі. Оглядова екскурсія містом:

Церква Анчісхаті — церква Різдва Діви Марії, найстаріша зі збережених до наших днів церкв у Тбілісі, де протягом багатьох років зберігалася “Анчійська ікона”. Багато віруючих вважають, що ікона Спасителя – нерукотворна, тобто відображений на ній лик НЕ намальований, а з’явився на полотні після того, як Ісус Христос доклав його до свого обличчя.

Собор Сіоні (VI-VII ст.) так називали на честь Сіонської гори головний храм Тбілісі, освячений в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці. Стоїть на березі річки Кури в історичному центрі міста. До будівництва собору Цмінда Самеба (2004 р.) тут знаходилася кафедра грузинського католікоса.

Церква Метехі (XIII ст, – згідно з переказами, це було місцем, де в V ст. була похована Свята мучениця Шушанік і віддана мукам.

Статуя Матері Грузії, церква Нарікала (IV в), сірчані лазні, види на Старе місто, підйом на канатній дорозі .

Кафедральний Собор Самеба –  Собор Святої Трійці, який є головним кафедральним собором Грузинської православної церкви;

Християнська Грузія

Повернення до готелю. Вечеря. Вільний час. Нічліг.

3 день.  Давідо–Гареджийська Лавра.

Ми побачимо  історичний район Гарі-Кахеті, де знаходиться Монастирський комплекс Давид Гареджі. Наш шлях лежить в одне з найдивовижніших місць в Грузії – Пустинь Гареджі або Удабно, де на 25 км простягнувся знаменитий комплекс стародавніх печерних монастирів Давид Гареджі.

Давідо-Гареджийский монастирський комплекс — комплекс грузинських печерних монастирів VI століття, що сьогодні має статус лаври та являє собою сотні майстерно вирубаних в скелях приміщень ранньохристиянського періоду. Монастир охоплює території трьох районів Грузії — Гардабанського, Сагареджійського і Сігнахського. Найдавніші монастирі комплексу – Лавра Св. Давида, монастир Св. Додо і монастир Натліс-Мцемебелі (Іоанна Хрестителя) були засновані в 1-й половині VI ст. Дещо пізніше, в X-XIII століттях, були засновані монастирі Удабно, Чічхітурі, Бертубані.

У багатьох церквах і трапезних збереглися унікальні фрески VIII-XIV ст. з портретами історичних осіб, у тому числі портрет цариці Тамари.

gruzia4

Повернення до готелю. Вечеря. Нічліг.

4 день. Алазанська долина. Бодбе, Сігнагі, Некресі, Гремі.

Літургія. Сніданок.
Виїзд на екскурсію до Кахетії. Найперше у цей день ми познайомимось ближче з життям та служінням святої рівноапостольної Ніни, покровительки Грузії, яка у ранні віки проповідувала християнство в Грузії. Також побачимо місце її спочинку – монастир Бодбе, що знаходиться неподалік від міста Сігнагі, над Алазанською долиною. Монастир був заснований в кінці VI століття, після смерті святої Ніни, і саме тут вона знайшла свій спочинок.

bodbe

Сігнагі  (слово тюркського походження  та означає «неприступний», «схрон», «бункер») –  одне з найменших міст Грузії, з населенням близько 2 тисяч осіб. Сігнагі належить до єпархії Бодбе, в місті розташовано резиденцію єпископа. Воно було зручним для оборони, оскільки розміщене на узвишші. Завдяки сприятливому розташуванню, Сігнагі формувалось в основному як місто ремісників та торговців. У цьому місці проходило декілька торгівельних шляхів.

Сігнагі зараз є одним з найпривабливіших міст Грузії через свою архітектуру та природне розташування на пагорбистому місці, де відкривається вид Алазанської долини та Кавказького хребта.

Монастир Некресі знаходиться високо в горах над Алазанською долиною. Монастирський комплекс має кілька будівель різних часів. Найдавнішою з них є вевеличка церква, побудована в кінці IV століття невдовзі після проголошення християнства офіційною релігією держави.

nekresi

Недалеко від неї знаходиться фортеця Гремі  — архітектурна пам’ятка XVI століття — царська фортеця з церквою Архангелів — це все, що залишилося від колись процвітаючого міста Гремі.

Факультативна екскурсія на винний завод Кіндзмараулі, можливість продегустувати та придбати вино.

Повернення до готелю. Вечеря. Нічліг.

5 день. Уплісціхе, Борджомі.
Літургія. Сніданок. Виселення з готелю.

Самтавісі – один з найвідоміших пам’ятників середньовічної грузинської архітектури. Побудований в 1030 році архітектором Іларіоном Самтавнелі. Храм є хрестово-купольним спорудою, план якого наближений до квадрату, що визначає компактність архітектурного простору і підсилює динамічну спрямованість форм вгору. Храм є першим собором Грузії, в якому застосований декор, насичений орнаментом (композиція з великого орнаментованого хреста, різьбленої лиштви головного вікна і орнаментованих квадратів під ним). У храмі збереглися фрагменти розписів 17 століття.

Переїзд до Уплісціхе –  це висічене у скелі місто, унікальний пам’ятник старовини, ненабагато молодший за легендарний арійський Аркаїм. Городище було засновано наприкінці II — на початку I тисячоліття до н. е.  Уплісціхе – дослівно: фортеця владики; один з політичних центрів Східної Грузії античної епохи.

Переїзд до Борджомі. Відвідини всесвітньо відомого курорту Борджомі, можливість набрати воду із джерела у місцевому парку.

borjomi

Поселення до готелю. Вечеря. Нічліг.

6 день:  Кутаїсі-Батумі.
Літургія. Сніданок.
Виселення з готелю. Переїзд до Кутаїсі, де ми побачимо монастир Баграті, монастир Моцамета  та Печеру Прометея.

Монастир Баграті – заснований у часи правління Баграта III, як головний собор його царювання і освячений на честь Успіння Богородиці у 1003 р.

Монастир Моцамета (монастир святих Давида і Костянтина) – середньовічний грузинський православний монастир в регіоні Імереті, 6 км на північний схід від Кутаїсі, розташований між двома ущелинами. 

Гелатський монастир Богородиці поблизу Кутаїсі – найбільш значний середньовічний монастир в Грузії. Центр церковного і культурного життя, резиденція католикоса з 2-ї половини XVI століття до 1814 року, пам’ятник Всесвітньої спадщини (1994).

Печера Прометея  (печера Куміставі). Її довжина близько 1600 метрів, була виявлена ​​в 1984 році. Протягом декількох десятків років один з місцевих жителів охороняв її від вандалів. Біля виходу з печери встановлено пам’ятник йому та його собаці.
У 2010 році печеру оглянув президент Грузії Михайло Саакашвілі й розпорядився зробити тут туристичний об’єкт, а печеру назвати ім’ям Прометея. Вважається, що легендарний античний герой Прометей був прикутий до гір приблизно в цьому районі.

pechera_prometeja

Переїзд до Батумі. Поселення у готелі. Вечеря. Нічліг.

7 день. Батумі.
Літургія. Сніданок.
Виїзд на екскурсію у Батумі з відвідуванням ботанічного саду.

Вільний час в місті. Можливий відпочинок на морі.

batumi2

Після вечері у готелі вечірня екскурсія з відвідуванням лазерного шоу фонтанів.

Повернення в готель. Нічліг.

8 день.

Раннє виселення з готелю. Переїзд до аеропорту. Повернення до Києва.

У вартість входить: проживання 7 ночей в гестхаузі зі сніданками і вечерями; супровід духівника та гіда по всьому маршруту; автобусне забезпечення; медичне страхування.

У вартість не входить:  вхідні квитки в туристичні об’єкти та чайові водію та гіду – 30$; особисті витрати.

Паломницький центр залишає право змінювати програму паломництва без втрати значимості об’єктів.