IMG_8407Автор: о. Патрик Оліх, OFM

Під час останнього паломництва до Італії “Квіти святого Франциска” наш маршрут проходив через францисканський санктуарій Матері Божої в містечку Песк’єра дель Ґарда, неподалік Верони. Тут оточується шаною незвичайна фігурка Матері Божої, яку звуть Madonna del Frassino, Ясеневою Богоматір’ю. Фігурка Марії зроблена з глини, а висота її неповних 14 сантиметрів. Як люблять казати брати-францисканці: маленька, але сильна.

З оголошень після Меси з подивом дізнався, що вночі з 4 на 5 червня храм було пограбовано, а саме вкрадено корони, що були прикріплені на фігурці, а також срібних ангелів, що тримали ці корони, та деякі дари вдячних паломників, пожертвуваних Божій Матері за отримані благодаті. Як пізніше розказав брат Паоло, захристиянин базиліки, вночі несподівано ввімкнулась тривога, і коли він зійшов у храм, то побачив, що броньоване скло, за яким знаходилася фігурка Марії, було розбито. Фігурки теж не було, що його дуже злякало. Але злодії зосередилися на коштовностях, а фігурку заховали, прикривши тканиною. Дякувати Богу, фігурка залишилася.

Як тільки чутка про це розійшлася по околицях, тисячі вірних приносили свої пожертвування та коштовності, щоб Марія, Котра понад півтисячоліття царює на цьому місці, знову була прикрашена, як належить Цариці. І дійсно, в урочистість Внебовзяття Божої Матері фігурка була наново коронована єпископом Верони владикою Джузеппе Дзенті.

З^0CDFD15E3C948E802EB85655E19C52E6CE3573FE560F817B77^pimgpsh_fullsize_distr фігуркою Божої Матері пов’язана сама історія об’явлень в Песк’єрі. В 1510 році простий селянин Бартоломео Бролья пішов працювати на своє поле і в якийсь момент побачив змію, що була готова кинутися на нього й вкусити. Зляканий чоловік покликав на допомогу Божу Матір. Змія зупинилася, а Бартоломео побачив серед галуззя ясеня, що був поблизу, фігуру Божої Матері. Він з радістю взяв її і повернувся додому. Звістка про неочікуване спасіння від небезпеки та про знайдення фігурки Марії швидко розійшлася по селу. Бартоломео зачинив її надійно в шафі, але, з огляду на багатьох охочих її побачити, відчинив шафу… та фігурки там не було. Марія повернулася на гілля свого ясеня…

Після цього вже й світська, й релігійна влада назначає перевірки, молитви, процесії. Фігурку урочисто переносять до храму в містечку, де її зберігають в дарохранильниці. Прибувають численні паломники. Песк’єра стає відомою. Але одного ранку фігурка зникає з дарохранильниці. Марії був більше до вподоби ясень… Після цього вирішують будувати храм на самому місці об’явлень. Від самого початку при храмі живуть й діють брати-францисканці. Сьогодні тут є прекрасний храм в стилі барокко. Базиліка є відомим місцем для сповіді тисячі людей приїжджають, щоб помолитися й посповідатися на цьому місці об’явлень. Біля храму можна побачити цілу чергу стендів з подяками та свідченнями людей, які отримали благодаті від Бога за заступництвом маленької Ясеневої Богородиці.

La Guarda-01

Зараз статуя знову коронована. На початку вересня, згідно з давньою традицією, Вона вкотре відвідає околиці Песк’єри, які так полюбила: на човні, в оточенні сотень інших великих і маленьких човнів, Цариця Ґарди благословить своєю присутністю озеро Ґарда та навколишні містечка з їхніми мешканцями. Щоб не сталося, Вона завжди буде там, серед листя ясеня, щоб рятувати нас від зла.