Берлін – найбільше місто Німеччини і друге найбільше місто ЄС після Лондона.

Місто має свою особливу історію. 27 років воно було частиною двох різних держав – НДР і Західного Берліна.

Спосіб і рівень життя в двох різних частинах Берліну дуже контрастували, тому за час поділу міста було зроблено тисячі спроб втекти до західної його частини. Після возз’єднання Німеччини у 1990-му році Берлін – загальнонімецька столиця.

Отож, що варто побачити у Берліні?
Берлінська стіна – мур було збудовано всього за одну ніч і майже 28 років він був фактичним кордоном між двома ворогуючими державами. Перетин кордону був дозволений лише у контрольно-пропускних пунктах. Після об’єднання Німеччини стіна була знесена, а з тих її частин, які залишились – творена Істсайдська Глерея.

Браденбурзькі ворота – символ об’єднаної Німеччини. Під час ізоляції вони були частиною Стіни, і вихід до них для звичайних людей бувв заборонений.

Рейхстаг – будівля, в якій засідає німецький парламент Бундестаг. У 1999 році був збудований скляний купол над Рейхстагом, куди сьогодні можна сходити на екскурсію. На стінах будівлі ще збереглися написи залишені радянськими солдатами під час штурму Рейхстагу.

Меморіал Голокосту – має досить незвичний вигляд – це 2700 плит із каменю різної висоти. Пам’ятникприсвячений євреям, яких закатували нацисти.

Музейний острів – на ньому знаходяться 5 найвідоміших музеїв Берліну. Також тут можна і прогулятись в парку Люстгартен, і помилуватись могутнім Берлінським Кафедральним Собором – найбільшою протестантською церквою Німеччини. Острів внесений у список світової спадщини ЮНЕСКО.

Шарлоттенбуг – розкішний замок в однойменному районі Берліну. Відомий багатством своїх інтер’єрів та великим садом.

Меморіальна церква кайзера Вільгельма – під час Другої Світової церква постраждала, тому було вирішено її знести. Ця ідея викликала масу обурення в суспільстві. Тому майже зруйновану церкву залишили, а поруч збудували нову церкву і вежу. Ззовні це звичайні будівлі, якщо ж зайти всередину – то скляні стіни світяться синім кольором від попадвння сонячного світла. В народі їх назвали “пудреницею” і “помадою” через їх форму.

Червона Ратуша –  будівля отримала свою назву через колір цегли, з якої вона збудована. Сьогодні тут засідає берлінський Сенат і мер Берліну.

Берлін – місто з давньою історією, місто, яке відіграло важливу роль у житті мільйонів людей, місто, яке й досі захоплює і змушує полюбити його із першої зустрічі. А Ви можете відвідати Берлін у нашому паломництві і на власні очі побачити всю його велич і красу.