Інтерв’ю з Папою Франциском пощастило провести німецькому щотижневику «Die Zeit» а ми, завдяки радіо Ватикан, пропонуємо вам найцікавіші тези і думки Понтифіка. Отож про кризу віри, проблеми з покликаннями, провокаційні плакати тощо розповідає Папа Римський Франциск…

 

  • Я не почуваюся винятковою людиною. Я – грішник, людина, яка робить, що може, звичайна людина… Папа зізнався, що його часто ідеалізують, а це і «перебільшення», і вияв «несправедливості», тому від цього він почувається так, ніби на нього нападають. “Ідеалізування – це витончена форма агресії – сказав Папа.
  • Відколи мене обрано Папою, я не втратив внутрішнього миру. Я розумію, що комусь може не подобатися мій спосіб діяння, але я виправдовую це ставлення, адже право на існування мають різні способи мислення, це законно і по-людськи, а також це збагачення.
  • Господь дає почуття гумору достатньо – засвідчив Папа, який щодня молиться словами святого Томаса Мора, просячи у Бога вміння сміятися з багатьох речей. Тож, коментуючи появу на вулицях Рима плакатів зі звинуваченнями на Його адресу, Папа пожартував, що це «було прекрасним», однак, відразу видно, «що це не написала людина з вулиці».

  • Криза покликань – це велика і серйозна проблема. Адже там, де нема священиків, бракує Євхаристії, а Церква без Євхаристії є знесиленою. До того ж, зауважив Папа Франциск, існує проблема зменшування народжуваності. Важливою залишається праця з молоддю…
  • Криза допомагає зростати у вірі. Без кризи неможливо зростати. Папа зізнався, що також переживав темні моменти і хвилини порожнечі, які було важко зрозуміти.  Знаємо, що й святий Петро «пережив жахливу кризу», зрікшись Ісуса, але «його зробили Папою» – підсумував Понтифік.
  • Віра – це дар. Її тобі дано. Я прошу, а Бог, раніше чи пізніше, відповідає. Але іноді доводиться почекати, пережити кризу… Так відповів Папа на запитання журналіста: «А як можна повернутися до віри?». А говорячи про страх, Святіший Отець зазначив, що він «зачинає двері», натомість «свобода відчиняє їх”.
  • Людина є Божим образом, а тому є доброю. Однак, «вона зазнала спокус та поранилася», тому мова йде про «поранену доброту», тобто, людина є «слабкою». Злоба є «чимось іншим, чимось гіршим». Наприклад, Адам «не був злим, він виявився слабким». Перший прояв злоби бачимо у його сина Каїна, який убив брата не через слабкість, але «через заздрість, через бажання панувати». І в цьому «злоба війн», злоба, «яку сьогодні зустрічаємо в людях, які вбивають інших», в тих, «які виробляють зброю»…
  • Папа розповів, що його дратує прояв “релігійної хвороби”, яка проявляється, наприклад, у мафіозі, які перед вбивством чинять знак святого хреста. Однак, ще більше його гнівить, коли Церква “не дає свідчення вірності Євангелії . Це мене дійсно болить” – додав Папа.

На запитання про найближчі Апостольські відвідини, Папа розповів про плани на Індію, Бангладеш, Колумбію та Фатіму. Вивчається можливість подорожі до Єгипту. А щодо поїздки до Росії зазначив, що така подорож не можлива без відвідин України.

Але, щоб не чекати Папських відвідин України, запрошуємо “відвідати Папу” в ЦИХ ПАЛОМНИЦТВАХ.