10 фактів з Фатіми

Цьогоріч, на соту річницю об’явлень, про Фатіму, де століття тому Пресвята Богородиця з’явилася трьом дітям, говорять багато. Маленьке португальське містечко приховує ще багато цікавих секретів. Не тих, про які говорила Діва Марія в своїх об’явленнях, але інших, простих і допитливих…

Отож, 10 маловідомих фактів про Фатіму:

Факт 1. Перший Папа, який відвідав Фатіму був Папа Павло VI. Це сталося 13 травня 1967 року, на 50-річчя об’явлень. До речі, 50 років після того, 13 травня 2017 року до Фатіми навідається Папа Франциск, а також наші прочани, хто візьме участь у цьому паломництві.

Факт 2. До об’явлень Пресвятої Богородиці маленьку Жасінту вважали “втіленням ентузіазму і капризу”. Опісля Жасінта стала серйозна і стримана і ніколи не боялась висловлювати свою думку і могла докорити дорослим та дітям, які робили чи говорили щось недоречне, кажучи: «Не робіть цього, бо ви ображаєте Господа нашого Бога, а Його і так багато ображають!». Дівчинка померла в 9-річному віці.

Факт 3. Натомість с. Люсія – старша дівчинка, яка теж бачила Богородицю померла у віці майже 100 років у монастирі сестер-кармеліток. Сестри передають, що вона жартувала навіть тоді, коли їй було поза 80 років і вона була дуже хвора.

Факт 4. Франциск та Жасінта – молодші діти, які бачили об’явлення, померли у віці ще до 10 років. Натомість Люсії Пресвята Богородиця сказала, що вона залишиться поширювати послання з Фатіми. Дівчина спершу вступила в Інститут св. Доротеї, а згодом приєдналася до сестер-кармеліток. Цікаво, що цей день був не лише святом Благовіщення (25 березня): того року воно припало на Великий Четвер – той самий літургійний день, коли Люсія і народилася.

Факт 5. «Сестра Марія Люсія від Ісуса і Непорочного Серця» – нове ім’я Люсії в ордені сестер-кармеліток. Щоправда, називали її просто с. Люсія. Келія, де жила сестра, як було зазначено над дверима, посвячена Непорочному Серцю Марії. Там було написано: «Моє Непорочне Серце стане твоїм притулком».

Факт 6. 2003 року с. Люсія отримала подарунок від Папи  Івана Павла ІІ – статую Фатімської Богородиці, яку дуже берегла.

 Факт 7. Одного разу Люсія врятувала двох дітей, які тонули. Це було на початку 1930‑х років. Через поганий стан здоров’я лікар приписав їй проводити один місяць улітку на березі моря, щоби відновлювати сили. Настоятелька для неї та інших хворобливих сестер винайняла там будинок. Одного ранку на пляжі кілька жінок збирали водорості, викинуті хвилями з моря, а двоє дітей бавилися поблизу. Того дня морські хвилі були досить сильними.

Люсія піднялась на каміння і збирала там молюсків, як раптом почула крики і плач наляканих жінок. Сильна хвиля захопила дітей і відтягувала в море. Люсія одразу стрибнула у воду.

«Мені вдалося схопити одну дитину і витягти її на берег. — написала потім сестра. — Спочатку, я не бачила другої дитини; однак потім побачила, що вона лежить на скелі, куди її занесли хвилі. Я витягла її з допомогою Богородиці, до якої звернулась про допомогу. Бідні жінки не знали, як мені дякувати. “Дякуйте Богородиці, бо це Вона зробила, а не я», — сказала я їм, аби прищепити відданість Марії. Я вважаю, що саме Вона допомогла мені, бо хоч я добре плавала, але хвороба була достатньо сильною, щоб завадити мені».

Факт 8. Коли 13 травня розпочались об’явлення, Францискові було 9 років. У своїх мемуарах Люсія розповідає, як її молодший кузен волів залишатися наодинці, щоб молитися, приносити жертву і займатися роздумами, одразу після того, як почались об’явлення.

Він завжди хотів потішати нашого Господа, який, за його словами, був дуже засмучений через велику кількість гріхів. По дорозі до школи він казав Люсії йти на навчання, а сам залишався в церкві «поруч із Прихованим Ісусом. Мені не варто витрачати час на те, щоб навчитись читати, бо скоро я піду до Неба». І там хлопчик потішав «Прихованого Ісуса» і молився за навернення грішників.

Факт 9. Люсія запитувала Господа, чому Він просто не наверне Росію, без того, щоб Святіший Отець проводив присвячення (прохання, яке вона отримала в одному з одкровень). Вона розповіла, що Господь відповів: «Бо Я хочу, щоб уся Моя Церква визнала це присвячення як тріумф Непорочного Серця Марії, аби пізніше розширити його культ, а потім поставити вшанування Непорочного Серця поруч із ушануванням Мого Пресвятого Серця».

Факт 10. Один лікар-очевидкець розповів, що сестра Люсія невтомно говорила про Фатіму, послання і прохання Богородиці, особливо про молитву на вервиці. Вона була «розчарована, коли люди хотіли зосередитися на чудах і таємницях». Вона казала: «Чуда і таємниці не є важливими. Треба зосередитись на посланнях Богородиці. Жити Десятьма заповідями. Ось що важливо».

За матеріалами Католицького оглядача.

Вам і собі бажаємо дотримуватись того, що є найважливішим! І нехай паломництва до ФАТІМИ нам у цьому допоможуть. Варіанти прощ можна глянути ТУТ