Це не просто гарний заголовок, а офіційна назва республіки всередині Італії. Так-так, не лише Ватикан захований в сонячному “чобітку”. Сан-Марино – в самому центрі Італії, але не Італія. Одна з найменших держав світу із титулом найстаршої республіки.

Її заснував ще 301 року християнський каменяр Маринус, який переховувався на горі Титано від римського імператора Діоклетияна. Спочатку її називали “Земля Сан (святого) Марино”.

Кажуть, Наполеон, коли завойовував Італію, так вподобав собі цю землю і її уряд, що вирішив не просто залишити країні свободу, а ще й подарувати навколишні землі. На що сан-маринці сказали: “Ми свого не віддамо і чужого не візьмемо“. Потім ще багато разів прогнозували маленькій гірській республіці приєднання до Італії, однак цього не сталося – країну жодного разу не завоювали чужоземці. Сан-Марино не є членом Європейського Союзу та Єврозони, проте використовує євро як свою валюту.

Хоч країна не має виходу до моря, посеред гори, на схилі якої розташована республіка, прокладений тунель, що з’єднує Сан-Марино з узбережжям Адріатики. 80% території  створені зі скал. А ще тут досі збережений дух середньовіччя і більшість жителів живуть у замках або старовинних будиночках. Це країна вузьких вуличок та незліченної кількості сходинок, якими щороку ступають понад три мільйони туристів.

Ось ще кілька цікавинок, які приховує ця маленька чудо-країна:

  • Свій час Сан-Марино рахує від дня свого заснування, тому зараз тут XVII ст.
  • Сан-маринці дуже пишаються своїм походженням, тому плутати їх з італійцями – зась! Отримати громадянство цієї країни можна лише після 15-ти років законного шлюбу з сан-маринцем або після 30-ти років офіційного проживання в цій країні.
  • Футбольна команда Сан-Марино за свою історію виграла єдиний матч із Ліхтенштейном. У більшості місцевих футболістів є інша робота і вони представляють свою країну як любителі.
  • Четвертина доходів країни – випуск і реалізація поштових марок. Тому сан-маринці з великою повагою ставляться до пошти загалом.
  • Конституція Сан-Марино — найстаріша в світі, її прийняли ще 1600 року й користуються досі.

У вас ще є сумніви, чи варто відвідати її “найсвітлішу республіку”?
У паломництві до Італії на празник Миколая це стане можливим! Приєднуйтесь ТУТ!