Неабияку подію відзначає цього року Церква і це особлива нагода взяти участь в паломництві до Італії! 100-річчя від появи стигм св. Отця Піо та 50-річчя від дати Його смерті зібрали на невеликій площі в Сан Джованні Ротондо тисячі паломників, а серед них і наших, з «Рафаїлу». 

Своїми враженнями ділиться духівник паломницької групи, капуцин з Дніпра, вікарій парафії св. Йосипа та духівник молитовної групки ім. о. Піо бр. Володимир Процько:

Я вперше взяв участь у прощі такого формату, тож паломництво перевершило мої очікування. Раніше я був в Італії, але тоді проходив реколекції, або мав загальну аудієнцію з Папою.  Але такий формат паломництва – коли ми відвідували різні міста, могли молитися в різних храмах, в різних обрядах, а до того збагатитися інтелектуально, культурно, туристично  – це для мене було відкриттям!

Особливо вразила Венеція, де я мав можливість відправити Службу Божу в базиліці св. євангелиста Марка. У Сан Джованні Ротондо я також був уперше, і приємно було побачити на власні очі те, про що колись читав у книжках або бачив у фільмах. Ще й у час 100-річчя від появи стигм о. Піо. Ми, капуцини, маємо багато запланованих заходів з цієї нагоди, зокрема, ніч чування в Лагєвіках у Санктуаії Божого Милосердя під Краковом.

Отець Піо є духовним покровителем усіх капуцинів України. І ми щовівторка збираємося в такі молитовні групки о. Піо, де молимося і наново відкриваємо його дуже багату духовність. Такі групи збиралися ще за життя падре Піо. Зібраним, як правило, жінкам отець проводив формацію – молитовну, біблійну, а також вони займалися ділами милосердя. Згодом такі групи з Сан Джованні Ротондо розповсюдилися по всьому світі. В Україні я знав про існування таких груп в Дніпрі, Красилові, а під час нашого паломництва дізнався і про київську групу. Вже домовилися, що в гості приїдемо.

Ще одним гарним досвідченням у паломництві було ближче пізнання Східної Літургії. Я в своєму житті досить рідко перетинався з УГКЦ. А оскільки наша паломницька група складалась і з греко-католиків, і з римо-католиків, то й Літургії були то в Східному, то в Західному обряді. Приємно, що учасники прощі теж позитивно відкривалися на щось нове і таким чином збагачувалися і збагачували один одного.

Попри те, що група була дуже різношерстою – за віком, статусом і географічним походженням – не було жодних конфліктів. Натомість ми дуже здружилися, майже як пише в Діяннях апостолів: «Мали одне серце й одну душу». Було видно, що люди їдуть насамперед молитися як паломники, а вже враження естетичні, туристичні, культурні були другорядними.

Цікаво було слухати нашого керівника, пана Володимира, який, видно було, і знав, і любив те, про що говорить. Мене взагалі дивувало, де в нього береться стільки терпіння до людей, а також такої відкритості, щирості, простоти…?

Щодо погоди, я жартував, що як у казці, побачив дванадцять місяців за вісім днів. Венеція нас зустріла легким сонцем, Флоренція дощем, а в Сан Джованні я отримав цього року свій перший загар. А коли зупинилися у Відні, то наче повернулися у зиму…

Ми відчували таку духовну присутність о. Піо. У цій поїздці ми щодня молилися Літанію до Серця Ісусового, яку практикуємо у наших групах. Від цього був дуже піднесений настрій і стан душі. Тому рекомендую паломникам, які ще збираються в таку поїздку, приготувати серця, а також очікування на духовний результат,  бо, як говорив Папа Франциск у воскресній проповіді, «Бог не втомлюється нас дивувати». Тож бажаю усім паломникам, зокрема тим, які хотіли б поїхати, але не змогли, досвідчити приємного здивування і колись таки відвідати Сан Джованні Ротондо.

Довгі автобусні переїзди теж були гарним досвідченням підготовки. Перед в’їздом в якесь місто, ми слухали історії про святого з того міста або дивилися фільм про нього. Так ми «познайомилися» з о. Піо, св. Франциском, св. Миколаєм, а потім, у самому міст,і могли бачити, де хто жив, ходив, молився – це неймовірні враження. Я навіть після повернення не міг втриматися і всім рекламував, що з «Рафаїлом» їхати варто!

 

Враженнями ділиться Володимир Шутяк, керівник групи паломництва до Італії:

Це було справжнє паломництво на чолі з трьома духівниками. Адже крім бр. Володимира, з нами були редемпторист о. Леонід Григоренко та о. Станіслав Завальський. Паломництво було цікаве вже тим, що ми їхали досить нестандартним, як на «Рафаїл», маршрутом і мали можливість відвідати святі місця, які шановані паломниками і Східної, і Західної Церкви. І хоч усі святі є «спільні», але традиційно Св. Миколая в Барі більше почитає Східна церква, а св. Франциска Ассізького і отця Піо з Сан Джованні – Західна, натомість св. євангелист Марко, що похований  Венеції, шанований усіма.

Якщо я не помилився з розрахунками, це було моє 87 паломництво. Найбільше воно мені запам’яталося спільною молитвою в Сан Джованні Ротондо. Де в маленькому містечку на маленькій площі зібралися безліч людей різних національностей на чолі з Папою Римським. Це було особливе пережиття Вселенської Церкви ще й на таку гарну дату – 100-річчя від появи стигм о. Піо та 50-річчя від часу його смерті.

Група була надзвичайна і така, я б відзначив, дуже паломницька. Всі знали, чого їдуть і куди. Одна жінка призналася, що їхала заради омріяних міст Венеції та Флоренції, але почувши скільки людей їдуть заради о. Піо, висловила сподівання, що в цій поїздці і вона ближче «познайомиться» із цим святим.

Правду кажучи, я ще раз пересвідчився, що італійці організатори погані. Місцева поліція в Сан Джованні нас на площу не впускала. Але тоді я сказав групі, що все-таки «Царство Боже береться силою», тож ми змогли потрапити до місця, звідки було чудово видно екран.

З мого досвіду, найкраще паломництво виходить у тих людей, які не малюють собі наперед картини, як все має бути, але готові прийняти те, що їх зустріне і піти тою дорого, що веде архангел Рафаїл – покровитель подорожніх. Паломництво ніколи не проходить згідно з заданим планом, навіть у мене як керівника, тому важливо бути готовим прийняти всі дари або виклики, які принесе паломництво. Ну і звичайно ж, варто молитися до святих, яких ми відвідаємо!

Враженнями діляться і самі паломники. Подаємо їхні відгуки без змін:

А ми продовжуємо мандрувати паломницькими містами разом «з ангелом на плечі» і найближча поїздка в Сан Джованні Ротондо відбудеться вже 6 травня. Не пропустіть! Деталі ТУТ

Розмову вела Марія Чигінь