Перш, ніж писати певні факти про св. Миколая, варто підкреслити, що це не просто легендарний дідусь, який у грудні приносить чемним дітям подарунки вночі під подушку, а реальна історична особа. Щоправда, святитиль жив у IV столітті, тож не дивно, що про нього справді складено чимало легенд. Пропонуємо вашій увазі підбірку коротких і цікавих фактів про Святого Миколая Мир Ликійського.

  • Миколай був вихідцем з багатої сім’ї, а після ранньої смерті батьків став єдиним спадкоємцем. Проте вирішив усе своє майно роздати бідним. Цікаво, що він робив добро таємно, так що бідні люди, які отримували приємні сюрпризи, не знали, хто їх добродій.
  • Коли в Мирах була потреба в новому єпископі, все духовенство зібралося вибирати нового й просило Бога вказати їм найдостойнішого чоловіка. Архиєпископ мав у сні видіння, щоб чоловіка, який перший прийде вранці до церкви на молитву, вибрати і висвятити на єпископа, бо це праведна людина.
    Тим часом отець Миколай вночі теж мав видіння: Ісус Христос передав йому святе Євангеліє, а Мати Божа – єпископський омофор (як і зображують на іконках святого). Отець встав рано, щоб піти до церкви і просити в Бога просвітлення для розуміння цього сна…
    Тоді найстарший єпископ сказав йому, що він, за Божою волею, має прийняти свячення на єпископа. Хоч Миколай ніколи навіть не думав про таку честь, все ж не міг йти проти виразної Божої волі.
  • Святий Миколай з Мир Лікійських і святий Миколай з Барі – одна і та ж постать. Батьківщиною святого є Туреччина, але згодом, після смерті святого, група католиків таємно перенесла тіло Миколая до Барі на італійському узбережжі, де зараз і знаходяться його мироточиві мощі. Цікаво, що ця фактично кража його мощей врятувала їх від сплюндрування турками, які здійснювали набіги на християнські святині.
  • Звістка про те, що 9 травня (за григоріанським календарем), мощі улюбленого святителя Миколая перенесли в церкву святого Стефана в італійському місті, разлетілася по всьому світі й стала широко відзначатись. Тож на сьогодні маємо свято так званого “Миколая літнього” в честь перенесення його мощей.
  • На основі мощей святого Миколая учені провели ряд досліджень, завдяки яким могли визначити модель його лиця і рис тіла. Зріст святого був приблизно 167 см. У нього було мужні риси лиця і карі очі. Чітко виражені підборіддя і вилиці. Антропологи припускають, що святий Мир Лікійський не вживав м’ясної їжі.
  • Сотні церков в Україні побудовані на честь Чудотворця Миколая. А в місті Миколаїв йому спорудили великий пам’ятник. В українському фольклорі багато приказок, де згадується Миколай. Цікаво, що поряд із Богородицею, Обручником Йосипом та Немовлям Ісус, постать Миколая можна зустріти в стародавніх українських щедрівках.

Відвідати святого Миколая на свято перенесення мощей в італійському місті Барі можна в ЦЬОМУ паломництві.