Вже у травні паломницький центр «Рафаїл» відправиться у мандрівку Святою Землею. Але це буде нестандартна програма.

Цього разу паломникам пропонують, окрім біблійних місць, познайомитись з природою і технологіями Ізраїлю, пройти слідами хрестоносців, дізнатись про роль кібуців у житті країни та доторкнутись до побуту бедуїнів.

Отець Петро Іськів, викладач кафедри біблійних наук УКУ, який супроводжуватиме групу, розповів Tvoemisto.tv про те, що зможуть побачити учасники подорожі та що їх неодмінно вразить.

Стандартна програма паломництва у Святу Землю, за його словами, складається з відвідування місць, що пов’язані переважно з новозавітними подіями, про які ми завжди чуємо в церкві: Єрусалим, Єрихон, Назарет, Вифлеєм, Капернаум, Витсаїда.

«Я мав щастя вчитися у Святій Землі півроку та відвідувати й інші місця, пов’язані із біблійними подіями: їх дуже багато — Баніас, Цфат, Акко. Вони пов’язані із життям Ісуса Христа, з періодом хрестоносців чи з юдаїзмом середніх віків. Відвідати їх є великою цінністю», — каже отець Петро Іськів.

Феномен держави

«Цікавим для українців може бути і феномен Ізраїлю як держави, що процвітає в багатьох напрямках, попри те, що оточена ворогами і перебуває в постійних конфліктах. Це є корисний досвід для України, яка зараз також у військовому конфлікті. Буде корисним для нас і досвід повернення до своєї мови, культури, повернення діаспорних євреїв у Святу Землю», — каже отець Петро Іськів.

Він додає, що участь у становленні Ізраїльської держави брали і євреї — вихідці зі східноєвропейських земель, зокрема з України.

Окрім того, каже священик, подивитись на становлення Ізраїлю можна і з точки зору пророцтв Старого завіту, як це люблять робити набожні євреї.

«Ідеться про те, що пустеля стане садом, що Ізраїль знову здобуде свою армію, якої не мав протягом тисячоліть, — і це відбувається», — розповідає керівник групи.

Що таке кібуци і чому з них починався Ізраїль

У програмі паломництва передбачена ночівля в кібуці. Кібуц — це групове поселення на 500-1000 мешканців, що має свої особливості.

«Ми деколи порівнюємо їх із радянськими колгоспами, але лише в сенсі обєднання навколо ідеї. Я скажу, що порівнюю кібуц з явищем майданів в Україні, оскільки кібуци це, в основному, спонтанні прояви самоорганізації великої кількості людей перед особливими викликами. Це добровільна організація людей з ціллю утворення справедливого суспільства», — каже отець.

Головні відмінності кібуців від колгоспів у тому, що люди обрали таку форму співжиття добровільно, а доходи від спільної праці використовуються на розвиток громади.

«Раніше кібуци були способом закріплення переселенців на землі. Історія кожного кібуцу — це окрема історія. Спочатку вони переважно займались сільським господарством, але багато згодом відходили від цього і шукали себе в іншому», — пояснює отець Петро Іськів.

Кібуц. 

Зараз є кібуци, які спеціалізуються на туризмі, археології, тваринництві тощо, а окремі з них експериментують із різними видами соціального співжиття за філософськими течіями.

«Ночівлі в кібуці — це недооцінений момент у паломництвах. Частина з них намагається вибудувати систему наддружних стосунків — і багатьом це вдається», — каже керівник групи.

Опанувати природу

Також кібуци долучились до вивчення та опанування пустелі: одні з них видобувають воду з-під пісків, інші — забезпечують молоком з пустелі півкраїни, треті — вивчають рослини. Такі експерименти, каже отець Петро Іськів, свідчать про особливий єврейський науковий дух та досвід, привезений євреями з Європи.

«В Ізраїлі є чотири великі комплекси, що беруть воду із Середземного моря, очищують її від солі і подають у домівки вже питною. Процес, відколи вода ввійшла і вийшла з системи, займає 45 хвилин. Це мільйони кубічних метрів на добу. Варто згадати про системи крапельного поливу: якщо давати рослині воду у відповідний час і лише стільки, скільки потрібно для плодоносіння, то можна використовувати досить небагато води, щоб перетворити пустелю в сад», — розповідає він про технології Ізраїлю.

Цікаво, що ізраїльські науковці ніколи не приховують їх і готові ділитись своїми здобутками із сусідніми країнами. У їхній релігії ідеться про те, що Ізраїль стане вчителем всіх народів.

Досвід пустелі, щоб краще зрозуміти Біблію

У програмі паломництва також запланована ночівля в пустелі в бедуїнському поселенні. Бедуїни — це пустельні кочівники, які займаються скотарством і не мають такого житла, до якого ми звикли. У них є свої стандарти гостинності, і відчути їх — особливий досвід.

«Цікаво і те, що сам ізраїльський народ був кочовим, як вийшов з Єгипту. Для ізраїльтян бедуїни — це постійна пригадка, що вони теж були кочівниками», — каже отець Петро Іськів.

Він додає, що в біблійних розповідях пустеля завжди відігравала велику роль: Бог вів через пустелю ізраїльський народ, Ісус постив у пустелі, Іван Хреститель жив у пустелі.

«Це досвід місця, в якому людина завжди відчуває потребу в якійсь вищій силі, бо бачить, що сама не може організувати собі життя», — каже священик.

Місце зустрічі трьох релігій

Нестандартна програма паломництва у Святу Землю також подарує мандрівникам досвід пізнання різних релігій, каже отець. Єрусалим є святим місцем і для християн, і для юдеїв, і для мусульман, які вірять, що пророк Магомед був взятий на Небо саме звідси.

«В Ізраїлі є й інші релігійні явища. Наприклад, у Хайфі є Бахайські сади — місце, де похований засновник бахайської релігії. І сади, і гробниця — це візитівка міста. В Ізраїлі також є друзи — мікс грецької філософії, ісламу, християнства і єврейства. Це все можна побачити на власні очі і переосмислити їх на місці», — каже отець Петро Іськів.

Ізраїль, що вражає

За словами отця, найбільше паломників у Святій Землі вражає можливість побачити біблійні місця, про які ми чуємо в церкві, і відчути тяглість тисячоліть.

«Люди, мабуть, не очікують, що ці місця, де, наприклад, Ісус читав Нагірну проповідь, справді ще є. Також тут є памятки раннього християнства, візантійського періоду і часів хрестоносців, а також мусульманські. Можна відчути оцю тяглість від Ісуса до наших часів», — каже отець Петро Іськів.

В Ізраїлі, розповідає він, можна переосмислити явище хрестоносців, що багатьом більше відомі як загарбники — в основному через радянську інтерпретацію.

«Ми говоритимемо про те, як хрестоносці господарювали, як захопили землю, як вели перемовини з мусульманами, як будували святині, а також віднаходили біблійні святині, зруйновані мусульманами, і відновлювали їх. Це може змінити уявлення про них, вони відкриються паломникам в іншому світлі», — додає священик.

Акко.

Окремо варто наголосити на природі Ізраїлю та різноманітті його кліматичних зон: на території розміром, як Львівська область, є гірські масиви, що не відрізнити від Карпат, і є абсолютна пустеля. Усі ці зміни ландшафту можна побачити протягом тригодинної поїздки.

Говорить отець Петро Іськів і про духовні переживання паломників.

«Є кілька місць, в яких люди бачать і православних, і католиків, і вірних Вірменської Церкви. Тут зароджується переконання, що це місце справді має у собі якусь особливу святість», — пояснює він.

Що ви побачите в мандрівці

Подорож триватиме 8 днів. У програмі буде ночівля в кібуці біля Галилейського озера, відвідування центру містичного вчення Каббали — міста Цфат, міста Акко, що його відвоював Ричард Левине Серце, містечка Джіш, де похований пророк Йоіл, Капернаум, Назарет, Армагедон — місця, де очікується остання битва історії, що приведе людство до чогось нового.

Також паломники побувають в Ейлаті — єдиному ізраїльському порту на Червоному морі, заснованому царем Соломоном для торгівлі з індійським регіоном, побачать гору Тавор і річку Йордан на півночі країни. А на півдні – пустельні кратери, Червоний каньйон, місто Вершеву — столицю пустельного регіону Ізраїлю, де жив Ісаак і звідки пішов Яків.

Мандрівники відвідають і кілька Національних парків, де побачать, серед іншого, відбудовану за описами в Біблії Скинію Завіту — переносний храм євреїв, що вони несли із собою аж до Обіцяної землі і що був попередником храму Соломона. У Йотваті можна буде відвідати зоопарк, де біблійні тварини живуть у природних умовах. За бажанням туристів можна заїхати в місце, де похований Давид Бен-Гуріон, перший прем’єр-міністр Ізраїлю і засновник держави.

Читайте також: Той, хто вказує шлях. Як працює і подорожує перший у Львові паломницький центр

Також на маршруті — фортеця Масада: унікальна архітектурна споруда на вершині гори, яку римляни не могли захопити ще два роки після того, як завоювали всю Іудею.

«Масада є символом опору юдейського народу зовнішньому загарбнику. З неї відкривається унікальна панорама на Мертве море», — розповідає Петро Іськів.

Фортеця Масада. 

Окремої уваги заслуговує і відвідування Кумрану: тут понад дві тисячі років у печерах були заховані сувої із біблійними текстами Старого Завіту.

«Дивним способом їх знайшли в той період, коли зародилась держава, це ніби був Божий знак, що Він відродив державу і знову дав ці тексти. Люди побачили, що це ті ж тексти, які в них вже були. Дуже гарно зберігся сувій пророка Ісаї, зокрема. Деякі з тих сувоїв написали ще задовго до Ісуса Христа. У Кумрані є і місця, повязані з Іваном Хрестителем», — каже отець Петро Іськів.

Усі ночівлі на маршруті відбуватимуться в готелях, за винятком ночівлі в бедуїнів. Передбачені хороші сніданки та вечері. Загалом поїздка підходить для більшості людей.

«Ізраїль не перестає мене дивувати, я не перестаю відкривати його для себе. Мене це манить і заохочує, бо це надзвичайно різноманітна і глибока країна з історією, наповнена змістами і релігіями. Для мене велике щастя їхати туди і везти інших», — додає отець Петро Іськів.

Він зазначає, що до паломництва можуть долучитись як люди, яких у святі місця веде віра, так і ті, кого вони цікавлять з точки зору історії, різних релігій, археології і прикладу державотворення, аналогів якому немає.

Духівником та ще одним екскурсоводом у паломництві буде отець Ігор Цмоканич. Він розповідає, що ця мандрівка дозволить побачити Ізраїль з іншого, не зовсім туристичного боку.

«Кібуц — це ключ до розуміння сучасного Ізраїлю. А ночівля у бедуїнському шатрі — це немовби занурення в минуле», — говорить він про особливості нестандартної програми і додає, що це паломництво буде свого роду прощею.

«Сенс прощі полягає в тому, щоб вийти із зони комфорту. По своїй суті проща — це завжди трохи повернення в пустелю. Щось таке буде і в нас. Це паломництво — для всіх, кому цікаво, хто шукає, і для тих, хто хоче пережити свою мандрівку з Богом, як колись Авраам, відчути це зсередини, а не просто поставити галочку про відвідування», — каже він.

Отець Ігор Цмоканич спілкуватиметься з паломниками на духовні теми і служитиме Літургії.

«Літургія — це ніби запрошення до бенкету, коли Бог хоче поділитись з нами чимось. Ми стараємось служити її на місцях максимально близько до тих подій, які хочемо пережити. Наприклад, біля Йордану, в Єрусалимі, у Вифлеємі. Ми читатимемо євангельський уривок, що стосується певної події, а під час переїзду автобусом будуть коментарі і пояснення звичаїв, традицій, історії Ізраїлю», — розповідає священик.

Він радить паломникам у подорожі фотографувати більше не камерою, а серцем — записати враження всередині себе. «Рафаїл» підготував поради для паломників, які збираються в Ізраїль.

Паломництво в Святу Землю триватиме з 18 до 25 травня. З детальною програмою можна ознайомитись на сайті.

Центр «Рафаїл» працює у Львові за адресою: вул. Винниченка, 22 у будні дні з 10:00 до 18:00.

Олександра Бодняк

Джерело: Твоє Місто

Читайте також

Вересень 4, 2023 

Синай – місце спілкування з Богом

Паломництва на гору Синай відбуваються щороку. Це місце історичне, адже просякнуте історією ізраїльського народу в час біблійного пророка Мойсея. Господь…

Січень 12, 2023 

Звершуючи паломництво до Вифлеєму, ми неначе стаємо Храмом Різдва Христового: о. Михайло Городиський про головні ідеї свята та паломництва до Святої Землі

Уже незабаром до нас завітає радість Христового Різдва, подарує надію на спасіння, віру в перемогу добра над злом, світла над…

Квітень 28, 2022 

Паломництво до Меджугор’є за наших воїнів, біженців, переселенців та за нашу перемогу над ворогом! 

Христос Воскрес! Дорогі наші паломники, вітаємо вас з Великодніми святами. Звертаємо вашу увагу на те, що ми частково відновлюємо нашу…

Лютий 25, 2022 

Важлива інформація!

Дорогі наші паломники та друзі!  Молимось за мир в Україні🙏 У зв’язку з військовими діями в нашій країні, які спричинені…

Вересень 17, 2021 

«Хакуна матата» або «Джамбо»: мандрівка на Занзібар (Танзанія)

Якщо вас цікавить захоплююча подорож із неймовірними враженнями назавжди, тоді Танзанія зі своїм природнім колоритом саме те, що потрібно! Найбезпечніша…

Серпень 10, 2021 

Меджугор’є – там, де панує мир!

  «Дорогі діти, через молитву ви кожного дня все більше наближуєтесь до Бога.»   У невеликому містечку Меджугор’є, що в…