Святий Рік Милосердя

У Ватикані оприлюднено програму заходів з нагоди Святого Року Милосердя, який розпочнеться 8 грудня 2015 р. відкриттям Святих Дверей у базиліці Святого Петра у Ватикані.

Уже наступної неділі, 16 грудня, такі двері, що є символом відкриття надзвичайного шляху до спасіння, будуть відчинені у Папських базиліках святого Йоана на Латерані (катедрі Римської дієцезії) та Святого Павла за мурами, а також у кафедральних соборах світу. У Папській Марійній базиліці їх буде відчинено в перший день 2016 року, в урочистість Пресвятої Богородиці Марії.

Далі розпочинаються Ювілейні святкування і паломництва, приурочені різним групам Божого люду.

Від 19 до 21 січня відбуватиметься Ювілей людей, які задіяні в організації та проведенні паломництв.

Святому Рокові буде приурочене екуменічне богослужіння в базиліці святого Павла у понеділок, 25 січня, з нагоди урочистості Навернення святого Павла.

У вівторок, 2 лютого, у свято Стрітення Господнього, відбудеться закриття Року богопосвяченого життя та Ювілей богопосвячених осіб.

У Попільну Середу, 10 лютого, відбудеться вручення мандатів «Місіонерам милосердя», про яких Папа згадує в буллі про Святий Рік «Обличчя милосердя». Це будуть священики, послані в усі дієцезії світу, уповноважені відпускати найважчі гріхи, що є зарезервованими для Апостольської Столиці.

У понеділок, 22 лютого, у свято катедри святого Петра, Ювілей відзначатимуть Римська Курія, Губернаторство Держави-Міста Ватикану й інституцій, пов’язаних з Апостольською Столицею.

З п’ятниці на суботу, 4 і 5 березня, відбуватиметься черговий випуск ініціативи «24 години для Господа», яка включатиме покаянне богослуження в базиліці святого Петра у Ватикані.

У неділю, 20 березня, – дієцезальний день молоді в Римі.

У Неділю Божого Милосердя, 4 квітня, Ювілейне паломництво здійснять особи, які мають набожність до Божого Милосердя.

А 24 квітня  відбудеться Ювілей підлітків.

На неділю, 29 травня, запланований Ювілей дияконів, натомість, Святий Рік священиків відбудеться 3 червня, в урочистість Найсвятішого Серця Ісусового, що є Днем молитви за освячення священиків. Він збігатиметься із 160-річчям цього свята, встановленого блаженним Папою Пієм ІХ. Неділя 12 червня буде присвячена хворим.

Від 26 до 31 липня у Кракові відбуватимуться заходи з нагоди 38-го Всесвітнього Дня Молоді, що буде також Ювілеєм молоді.

З нагоди літургійного спомину блаженної Матері Терези з Калькутти, що припадає 5 вересня, напередодні (неділя 4 вересня) відбудеться Ювілей волонтерів та осіб, задіяних у діла милосердя.

На неділю 25 вересня запланований Святий Рік катехитів.

У суботу та неділю після свята Пречистої Діви Марії Розарію, тобто, 8 і 9 жовтня, відбуватиметься Марійний Ювілей.

У програму Святого Року вписана також Свята Меса за померлих вірних, яку Папа очолить 1 листопада.

Наступної ж неділі, 6 листопада, ювілейну прощу до базиліки Святого Петра здійснять в’язні.

Через тиждень, 13 листопада, відбудеться закриття Святих Дверей у папських базиліках Рима та в кафедральних соборах, а 20 листопада – в базиліці Святого Петра, чим завершиться Ювілей Милосердя.

За матеріалами:  Радіо Ватикан/CREDO