Facebook_2_2-01

11 квітня 2015 року папа Франциск оголосив про Святий Рік Божого Милосердя, який буде тривати з 8 грудня 2015 р. до 20 листопада 2016. Протягом цього часу будуть відчиненими Святі Двері у чотирьох папських базиліках. Ювілейний рік  – це особливий рік, в якому Святіший Отець закликає вірних до покаяння та отримання відпуст гріхів через прийняття святих тайн та здійснення паломництва до Риму.

Традиція святкування Ювілейного Року сягає 14 століття, її розпочав папа Боніфацій VIII у 1300 році. З цього часу Церква проголошувала ювілейні роки кожні 25-50 років, хоча були і вийнятки, коли Папа проголошував екстраординарний Ювілейний Рік. За останні 700 років Церква святкувала Ювілейний Рік двадцять дев’ять разів. Святий Рік Милосердя, проголошений Папою Франциском, буде тридцятим. Протягом понтифікату Івана Павла ІІ Ювілейний Рік проголошувався двічі: у 1983 та 2000 роках. Дата початку цього Ювілейного Року вибрана не випадково, у Буллі Мisericordiae Vultus Папа Франциск пояснює:

папа2

“Святий Рік буде розпочатий 8 грудня, в урочистість Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. Ця літургійна урочистість показує спосіб, у який Бог діє вже від початків нашої історії.”

Це також нагадування про Другий Ватиканський Собор, після якого розпочався новий хід історії Церкви. 50-та річниця завершення собору припадає на 8 грудня 2015 р.

slayder_porta

Головним символом прощення у Ювілейному Році є відкриття Святих Дверей чотирьох папських базилік у Римі: Базиліки Св. Петра, Базиліки Св. Павла за Мурами, Базиліки Св. Івана на Лятерані та Базиліки Санта Марія Маджоре. Ритуал урочистого відчинення Святих Дверей сягає 1500 року. Традиційно вірні, які в цей рік здійснили паломництво до Риму, отримували повний відпуст гріхів, виконавши декілька головних умов, визначених Святішим Отцем: прийняття Святих Тайн Покаяння та Євхаристії, молитва за Папу, повне відречення від гріха та відвідини чотирьох папських базилік, заходячи в кожну через Святі Двері. Ці умови деколи змінювались. Зокрема, у 2000 році паломникам, які прибули до Риму, було достатньо відвідати тільки одну папську базиліку. Ті, хто не мав змоги здійснити паломництво до Риму, могли отримати відпуст виконавши всі інші умови та відвідавши спеціально призначену церкву у своїй єпархії, зазвичай це був кафедральний собор.

10941827_433239660176808_527491189073023197_n_1

Святіший Отець закликає, щоб кожен мірою власних сил вирушив в цей рік у паломництво, яке стане для нас заохотою до навернення. Щоб входячи у Святі Двері Папських Базилік та приймаючи Святі Тайни, ми прийняли Боже Милосердя та були милосердними до інших, як наш Отець милосердний до нас.

Володимир Шутяк, спеціально для сайту rafail.com.ua